Kutya csontváz - Bedó kutyakozmetikaAz anatómia morfológiai tudomány, alaktan, a biológiai tudományok egyike, amely az élőlények szervezetét, szerveinek alakját, nagyságát, színét, szerkezetét, helyzetét  ismerteti. Társtudománya az élettan, mely a szervezet életjelenségeivel, törvényszerűségeivel foglalkozik. A gerinceseknek belső szilárd csontos vázuk (endosceletum) van. Szilárd tengelyük a gerincoszlop, amelyen át lefektetett medián sík az állat testét két hasonló félre osztja. (mediális és laterális síkra.) 

 A kutya gerincoszlop szakaszai: 7 nyaki, 13 háti, 7 ágyéki csigolyája van, a farokcsigolyák száma változó, ezek a csigolyák veszik körül, és védelmezik  a gerincvelőt.  Bordák: 13pár ebből 9 valódi, ami kapcsolódik a szegycsonthoz, és 4 álborda, ami egy közös porccal kapcsolódik a szegycsonthoz. A szegycsont: 8 szelvényből és a lapátos porcból álló szivacsos csont. 

 A mozgás aktív szervei: izmok 

Kutya izomrndszere - Bedó kutyakozmetikaAz izmok a test tömegének a 35-40%-át alkotják. Jellemző tulajdonságuk a rugalmasság, összehúzódóképesség, és ingerlékenység. Az izom a mozgás szolgálatában álló szerv. Az izomszövet izomrostokból épül fel, amit hüvely vesz körül. A harántcsíkos izmok motoros, érző és vegetatív idegrostok látják el, akarattól függő mozgást végez. Az élő szervezetben az izmok a működésükhöz szükséges ingersorozatot a központi idegrendszerből kapják. Az izmok a csontos vázhoz, kissé kinyújtott helyzetben kapcsolódnak, így az izom állandóan enyhén megfeszített állapotban van. Ezt az állapotot izomtónusnak nevezik. Az állati test testhelyzetének fenntartásához elengedhetettlenül szükséges az izomtónus. Az izom valamilyen inger hatására megrövidül, majd elernyed, ez a folyamat az izomrángás. A csontos váz izmai helyezkedésük szerint 4 csoportra oszthatók: bőr izmaira, végtagok izmaira, tőrzs izmaira és a fej izmaira.

 A mozgás passzív szervei: csontok, izületek, porcok, szalagok.

A csontok funkciói: a test szilárd váza, belső szervek védelme, vérképző szerv, ásványi anyag forgalom, meghatározzák a test alkját. Izületek révén mozgékonyságot biztosítanak, izmok tapadnak rá, és a mozgás paszív emelőkarjaként működnek. Meghatározza a test nagyságát, arányait is, és a fej, nyak, törzs, és a végtagok egymáshoz viszonyított helyzetét is. Igénybevétel hiányában sorvad, könnyebbé, és törékenyebbé válik. 

A kutya vemhessége: Időtartama 63 nap, ezt az időt az első összeragadás napjától kell számolni. Túlhordás esetén a magzat tovább nő, és sérülési problémákat okoz, ilyenkor injekcióval kell megindítani a szülést. A spontán ellést a hőmérséklet csökkenése jelzi. Terhes kutya - Bedó kutyakozmetikaA várható ellés előtt egy héttel az anyakutyát mindennap ugyanabban az időben meg kell hőmérőzni. A hőmérséklete fokozatosan csökken, amikor eléri a 36,9- 37,3 közötti hőmérsékletet, onnan 12-24 órán belül várható az ellés. A magzatból kiszabaduló hormonok hatására indul meg a méhösszehúzódás. 1-8 óráig tart az ellés általában, és nem jó ha megeszi a magzatburkokat, mert megterheli az anyakutya gyomrát, de erőszakkal ne vegyük el tőle. Ha már az anyakutyus fokozottabban foglalkozik a kölykeivel, valoszinűleg befejeződött az ellés. Nem árt 24 órán belül állatorvoshoz vinni aki megállapítja, hogy nem maradt bent esetleg kölyök, vagy burok, amit oxitocin injekcióval a világra segíthető, és beindítja a tejtermelést is. Figyelni kell, hogy a tej elegendő legyen, és a gyengébb kiskutyákat az emlőhöz kell segíteni. A kölykök szeme 8-10 napos korban nyílik ki. A kölykök elválasztása 6-8 hetes korban történjen, amit fokozatosan lehet megtenni. Mesterségesen is felnevelhetőek a kölykök ha bármi probléma akad az anyával, dupla töménységü robébi + 1 tojás sárgája, de már kapható Royal termékei között bébi táp, cumisüveggel.